Beyin Tümörleri Hakkında Her Şey

Beyin hücrelerinin yenilenmesi sırasında oluşan ve bulunduğu yerde basınç yaratan kitlelere genel adıyla beyin tümörleri diyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 15 farklı beyin tümörü çeşidi bulunuyor. Bu tümör çeşitleri yenidoğandan ileri yaşlara kadar her yaştan insanda oluşabilir. Yarattığı basınç sonucunda hastalarda bazı belirtiler oluşur ve asıl önemli olan bu belirtiler fark edildiği zaman geciktirmeden beyin cerrahisine başvurmak ve olabildiğince erken teşhis edilmesini sağlamaktır.

Beyin tümörünün belirtileri nelerdir?
Beyin tümörü çeşidi, büyüklüğü ve hastadaki etkilerine göre belirtileri değişmektedir. Ama genelleme yapacak olursak beyin tümörlerinin en yaygın belirtisi şiddetli baş ağrısıdır. Normal baş ağrısından farklı olur ve genellikle kafanın arka tarafından başlayarak enseden öne doğru yayılan bir baş ağrısıdır. Özellikle sabahları daha şiddetli olur.
Hastalarda yaygın olarak görülen diğer belirtilerden biri de epilepsi yani sara krizi dediğimiz bayılma ataklarıdır. Bunun yanı sıra mide bulantısı, kollarda ve bacaklarda uyuşma hissi yine yaygın olarak görülen beyin tümörü belirtileri arasında sayılabilir.
Daha az olarak görülen diğer belirtiler ise; görme bozuklukları, regl düzensizliği ve cinsel isteksizlik durumlarıdır. Çocuklardaki beyin tümörü belirtileri ise anne sütü alan çocuklarda emmede azalma, huysuzluk, nöbet geçirme, gözlerde kayma ve fışkırır gibi normal olmayan kusma durumları olabilir. Bu durumlardan herhangi birini gözlemlediğinizde doktorunuza başvurmanızı öneririm.

Beyin tümörü nasıl teşhis edilir?
Muayene sırasında hastadan alınan bilgiler ve belirli görüntüleme yöntemleri ile beyin tümörü teşhisleri konulur. Tümörün bulunduğu bölge, beyni ne kadar etkilediği ve tümörün büyüklüğü gibi ayrıntılı bilgilere MR görüntüleme cihazı sayesinde edinilir. MR, beyin tomografisi, beyin grafisi, anjiyografi, BT ve biyopsi gibi yöntemler de beyin tümörü teşhisinde kullanılan bazı yöntemler olarak sayılabilir.

Beyin tümörü neden oluşur?
Beyin tümörünün iki farklı oluşma nedeni vardır; birincisi beyin hücrelerinin kontrolsüz büyümesi sonucu oluşan tümör, ikincisi ise metastaz yani vücudun diğer bölgelerinde gelişen kanserin beyin dokularında tutunması sonucu oluşan tümör. Beyin tümörü oluşumunda en çok ileri yaş etkilidir. 40-70 yaş aralığında sıklıkla görüldüğü gibi, 8 yaş altı çocuklarda görülen tümör türlerinde beyin tümörleri ilk sırada yer alır. Radyasyona maruz kalma, genetik aktarım, sigara ve alkol tüketimi de beyin tümörü risklerini arttıran diğer faktörlerdir.

Beyin tümörü en çok hangi yaş aralığında görülür?
Yenidoğan bebeklerden ileri yaştaki erişkinlere kadar tüm yaş gruplarında görülebilen bir tümör çeşididir. Yine de risk faktörlerine bakacak olursak erişkin yaş grubunda daha sık oluştuğunu söyleyebiliriz. Yenidoğan ve çocuklarda ise diğer tümör çeşitlerine göre beyin tümörleri en sık rastlanan ikinci tümör sınıfını oluşturmaktadır.

Beyin tümörü nasıl tedavi edilir?
Beyin tümörünün tedavi yöntemi her hasta özelinde değişebilmektedir. Tümörün bulunduğu bölge, büyüklüğü, hangi evrede olduğu, hastanın genel sağlık durumu ve etkilediği alanlar göz önünde bulundurularak tedavi yöntemi belirlenir. Gamma knife, mikrocerrahi, endoskopik cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi gibi yöntemler beyin tümörü tedavilerinde kullanılmaktadır. Beyin tümörü ameliyatlarında kullanılan nöronavigasyon cihazı sayesinde tümörün yeri net olarak belirlenir ve tümörün tamamının çıkartılması için en kısa yol hesaplanarak etrafındaki dokulara zarar vermeden tümör rahatlıkla çıkartılabilir.
Mikorcerrahi ve endoskopik cerrahi yöntemleri ile gerçekleştirdiğimiz beyin tümörü ameliyatlarındaki en önemli husus tümörden geri bir parça bırakmadan bütün olarak çıkartılmasıdır. Tümör tamamen çıkartılamayacak bir bölgede veya büyüklükte ise bu sefer kemoterapi ve radyoterapi gibi ameliyat dışı yöntemlere başvurulur. Beyin tümörleri tedavisinde de kullanılan Gamma Knife ise tek seferde belirlenen bölgeye radyasyon verilen bir yöntemdir. Genellikle hızlı büyüyen tümörleri tamamen yok etmek ve yavaş büyüyen tümörlerin de büyümesini durdurmak için kullanılır.

Daha fazla bilgi almak için Youtube kanalıma abone olabilir veya beni Instagram hesabımdan takip edebilirsiniz.