Parkinson Hastalığı ve Tedavisi
Parkinson hastalığı, titreme, sertlik, denge ve koordinasyon güçlüğü gibi istenmeyen veya kontrol edilemeyen hareketlere neden olan bir beyin hastalığıdır. Semptomlar genellikle yavaş yavaş başlar ve zamanla kötüleşir. Hastalık ilerledikçe, insanlar yürümekte ve konuşmakta zorluk çekebilir. Ayrıca zihinsel ve davranışsal değişiklikler, uyku sorunları, depresyon, hafıza güçlükleri ve yorgunluk da görülebilir. Bu hastalık genellikle 60 yaş ve üzeri hastalarda görülmektedir.
Parkinson hastalığının belirtileri nelerdir?
Parkinson hastalığının en belirgin belirti ve semptomları, beynin hareketi kontrol eden bölgesindeki sinir hücrelerinin bozulması ve/veya ölmesi ile ortaya çıkar. Normalde bu sinir hücreleri veya nöronlar, dopamin olarak bilinen önemli bir beyin kimyasalı üretir. Nöronlar öldüğünde veya bozulduğunda, daha az dopamin üretirler ve bu da hastalıkla ilişkili hareket sorunlarına neden olur.
Parkinson hastaları ayrıca kalp atış hızı ve kan basıncı gibi vücudun birçok işlevini kontrol eden sempatik sinir sisteminin ana kimyasal habercisi olan norepinefrini üreten sinir uçlarını da kaybederler. Norepinefrin kaybı, Parkinson’un yorgunluk, düzensiz kan basıncı, yiyeceklerin sindirim sistemi boyunca hareketinin azalması ve kan basıncında ani düşüşü gibi bazı hareket dışı özelliklerini açıklamaya yardımcı olabilir.
Bazı Parkinson hastalığı vakaları kalıtsal gibi görünmektedir ve birkaç vaka belirli genetik varyantlara kadar izlenebilmektedir. Genetiğin Parkinson’da bir rol oynadığı düşünülse de, çoğu vakada hastalık ailede görülmemektedir.
Parkinson hastalığının başlıca belirtileri:
- Ellerde, kollarda, bacaklarda, çenede veya başta titreme
- Uzun süre kasılı kalınan kas sertliği
- Hareket yavaşlığı
- Bazen düşmelerle sonuçlanan denge ve koordinasyon bozukluğu
- Depresyon ve diğer duygusal değişiklikler (daha nadir görülür)
- Yutma, çiğneme ve konuşma güçlüğü (daha nadir görülür)
- İdrar sorunları veya kabızlık (daha nadir görülür)
- Cilt sorunları (daha nadir görülür)