Bel ve Boyun Fıtığı

Boynumuzdan bel sokumuna kadar gelen, 33 tane omurun birleşiminden oluşan omurgamız hareket sisteminin en önemli yapısıdır. Omurların arasında disk adı verilen kıkırdaklar bulunur ve kabaca bu disklerin yerinden oynamaları sonucu bey ve boyun fıtığı dediğimiz durumlar oluşur. Yaşa bağlı olarak veya farklı nedenlerle bu disk dokusunun beslenememesi, yanlış hareketler, genetik yatkınlık ve duruş bozuklukları gibi durumlar sonucu bel ve boyun fıtıkları oluşabilir.

Boyun fıtığı neden oluşur?

  • Ağır yük kaldırmak
  • Ters hareketler yapma ve kazalar gibi durumlar
  • Sürekli masa veya bilgisayar başında oturmak
  • Cep telefonu veya tableti boynu eğerek uzun süre kullanmak
  • Telefonu omuzla tutarak uzun süre konuşmak ve bakılan ekranı göz hizasının altında tutmak gibi faktörler de boyun fıtığına neden olabilmektedir.

Bel fıtığı neden oluşur?

Bel fıtığının asıl oluşma nedenleri arasında yaşlanma, aşırı kilo, ağır yük kaldırma, ani ve ters hareketler sayılabilir. Hemen her yaşta ortaya çıkabilse de ileri yaştaki kişilerde daha sık rastlandığını söyleyebiliriz.

Bel ve Boyun Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

Boyun fıtığı belirtisi genellikle boyundan sırta, kürek kemiğine, omuzlara, el ve kollara kadar inen ağrılar şeklinde görülür. Daha ilerlemiş boyun fıtıklarında ise kollarda uyuşma, karıncalanma, his ve güç kaybı oluşabilir.
Bel fıtığı belirtileri ise genellikle kalçalarda, bacaklarda ve ayaklara kadar inen ağrılardır. Bacaklarda ve ayaklarda karıncalanma, uyuşukluk, kas güçsüzlüğü, hareketlerde zorlanma, yürüyememe, denge kaybı, çabuk yorulma, bel ve bacaklarda ağrı, çabuk yorulma ve otururken zorluk çekme gibi durumlar da yaygın bel fıtığı belirtileri arasında sayılabilir.

Bunlara benzer şikayetleriniz varsa ertelemeden doktorunuza görünmenizi tavsiye ederim. Tüm vücut ağırlığını taşıyan ve hareket sistemimizin merkezi olan omurgadaki hasarların tespiti ne kadar gecikirse tedavi de aynı şekilde meşakatli olmaya başlar.

Bel ve boyun fıtığı tedavi yöntemleri nelerdir?

Her zaman olduğu gibi tedavi yöntemleri de hastamızın durumuna göre değişir. Hastayı muayene ettikten sonra mutlaka bir MR görüntüsü çekilmesini isteriz ve bel ve boyun fıtığının durumuna göre ilaç tedavisi, istirahat, fizik tedavi gibi yöntemlerle ilerleyebiliriz. Bu gibi durumlar dışında en sık kullandığımız tedavi yöntemi epidural enjeksiyon ve fıtık cerrahisidir. Eğer hastanın sinir hasarı oluşmamışsa benim ilk tercihim kesinlikle cerrahi müdahale değildir.

  • İlaç tedavisi
  • Fizik tedavi
  • Epidural enjeksiyon
  • Fıtık cerrahisi

Ameliyatsız Fıtık Tedavisi (Cerrahi Olmayan Tedavi Yöntemleri)

Epidural enjeksiyon, en basit haliyle belden yapılan ve içeriğinde fıtık rahatlatıcı enzim, steroid ve lokal anestetik madde bulunan bir iğnedir. İşlem çok kolay bir şekilde 10 dakika içinde ağrısız tamamlanır ve genellikle hastalarımızın ağrıları %70 – %90 oranında azalmaktadır. Ağrıları azaltıp verilen ilaçların etkisini görmeye başladığımız zaman hemen ardından yapılan fizik tedavi programında fıtık tedavisine devam edilir. Epidural enjeksiyon işleminden sonraki bu fizik tedavi süreci iyileşmede oldukça belirleyici önemli bir süreçtir.
Hem fıtığın hem de hastanın genel durumu göz önünde bulundurduğumuzda, bazı hastalarımızda ameliyat daha etkili olmaktadır.

Bel ve Boyun Fıtığı Ameliyatı (Cerrahi Tedavi Yöntemi)

Cerrahi olmayan tedavi yöntemlerini deneyip sonuç alamayan hastalarımızı cerrahi operasyonla tedavi ediyoruz. Artan his veya kuvvet kaybı, idrar kaçırma ve bağırsak kontrolünün kaybı gibi durumlarda hastanın acil olarak ameliyat edilmesi gerekiyor. Bel fıtığı ameliyatlarında genellikle mikroskobik cerrahi yöntemini kullanıyoruz. Bir mikroskop yardımıyla yaptığımız ameliyatta hem fıtık etrafındaki dokulara zarar verilmiyor hem de küçük bir kesi olduğu için ameliyat sonrasındaki iyileşme süreci kolaylaşmış oluyor. Bir diğer cerrahi yöntem ise endoskopik (kapalı) ameliyattır. Endoskopik ameliyat ise yine küçük bir kesiden girilerek kamera yardımıyla yapılan ameliyat türüdür.

Hastanın ve fıtığın durumu uygun olduğu sürece fıtık tedavilerinde öncelikle cerrahi olmayan yöntemleri tercih ediyoruz. Burada en çok dikkat edilmesi gereken konu ise şikayetleriniz başladığında ertelemeden doktora görünmeniz ve durum daha da kötüleşmeden bir tedaviye başlamanızdır.